Isidor Nätverk och Data


 

Vår Fru av Kazan

- Sammanställt av Bengt Malmgren juni 2003 - sept 2004 -

 Historik

Kazan är en stad vid floden Volga 100 mil öster om Moskva. Staden erövrades av Ivan den Förskräcklige i mitten av 1500-talet. Den är huvudstad i Tatarstan, en av de autonoma republikerna i ryska federationen. Lenin gick på universitetet här. Stadens befolkning är till 50% muslimer och till 50% ortodoxa, men det finns också små judiska och katolska minoriteter.

År 1579 upptäckte en ung flicka en bild av Maria med Jesus-barnet bland ruinerna i en nedbränt hus. Då ikonen hölls upp framför en blind man återfick denne sin syn, och ryktet spreds snabbt om heligheten och den undergörande kraften hos Kazan-madonnan.

Så småningom såg tsaren till att ikonen fördes till Moskva, och en kopia framställdes som bevarades i Kazan. 

Inför flera avgärande fältslag under Rysslands historia bad tsaren att ikonen skulle hållas upp framför trupperna under bön, och Ryssland segrade.

På så sätt kom ikonen att bli känd som ett beskydd för Ryssland, och Kazan-madonnan kallades Rysslands beskyddarinna. Många avskrifter framställdes och blev föremål för vördnad. En avskrift finns i Stockholms katolska domkyrka.

Hur ikonen kom till Rom 

Som en följd av stöld, svarta affärer och allmän förföljelse av kristendomen försvann många av Rysslands heliga ikoner under 1900-talet. Ikonen som förvarades i Kazan stals uppenbarligen 1904, dess mantel togs bort och själva ikonen blev förstörd. Ikonerna som förvarades i Moskva och S:t Petersburg kom båda bort under kommunist-revolutionen 1917-18. Kazan-katedralen vid Röda torget i Moskva förstördes av Stalin men byggdes upp på nytt under 1990-talet av patriarken Alexi II.

Enligt forskning under de senaste tio åren bedriven av Dmitry Khafirov från Kazan, så blev en av de tidigaste avskrifterna av Kazan-madonnan förd från Ryssland till en handlare i Polen, sedan till en brittisk adelsmans slott där ikonen hängde. Där sågs den av en ortodox ärkebiskop omkring år 1950 som trodde att det var orginalet han funnit.

Ryska Ortodoxa kyrkan beslöt att försöka köpa tillbaka ikonen, men detta kunde inte genomföras på grund av diverse hinder.

Vår Fru av Fatimas Blå Armé  köpte därefter ikonen från den engelske adelsmannen och byggde et litet kapell i Fatima där den sattes upp. Där befann sig ikonen under 1970- och 1980-talet.

På juldagen 1991 signerade Mikhail Gorbachov ett dekret om upplösningen av Sovjet-unionen. Under 1992, på grund av de förändrade omständigheterna, bedömdes det som klart att ikonen under säkra förhållanden kunde återbördas till Ryssland. I mars 1993 fördes ikonen från Fatima till påven Johannes Paulus II i Rom. Sedan dess har ikonen befunnit sig där.

Ikonens återkomst till Ryssland.

Sedan 1993 har det av och till pågått förhandlingar om att tillskapa förutsättningar för ikonens återvändande till Ryssland.

Man har försökt få till stånd ett möte mellan patriarken Alexi II och påven Johannes Paulus II, kanske i Ungern, eller Turin eller i Wien så att påven personligen kunde lämna över ikonen som en gåva. Ett sådant möte har emellertid visat sig svårt att arrangera, och det har hittills inte kunnat bli av.

Från ortodoxt håll har man sagt att aktuella problem i relationen mellan katolska och ortodoxa kyrkan behöver lösas innan ett möte kan hållas. Katolska kyrkan å andra sidan har hävdat att ett sådant möte borde vara ett inledande steg till att lösa problemen. Den 28 augusti 2004 kunde ikonen slutligen överlämnas genom en delegation som sändes av påven till Moskva ledd av kardinalerna Walter Kasper och Theodore Edgar McCarrick.

Påvens bön vid Kazan-madonnan inför överlämnandet.
Påvens predikan vid ordets liturgi inför överlämnandet.
Påvens budskap till patriarken Alexi II i samband med överlämnandet.
Patriarken Alexi II tackbrev till påven.
Artikel i The Guardian


Texten sammanställd av Bengt Malmgren, uppdaterad 2004-09-29
Referenser: Inside the Vatican