CHARIS Norden Informationsbrev september 2024
(Tidigare informationsbrev Karismatisk förnyelse)
Nyhetsbrev Karismatisk förnyelse utges fortsättningsvis som Nyhetsbrev för CHARIS Norden.
Vid ett digitalt möte den 13 augusti 2024 etablerades CHARIS samarbets-gemenskap för de nordiska länderna (NSC). Meningen är att bygga gemenskap inom den breda och mångskiftande familjen av den katolska karismatiska förnyelsen (bönegrupper, kommuniteter, nätverk, evangelisationsskolor, religiösa institut, förlag, särskilda ministerier, ekumeniska initiativ, ungdomar, etc.) och en kallelse hade gått till alla vi känner till.
År 2019 etablerade påven Franciskus CHARIS som en struktur i Vatikanen under Dikasteriet för lekmännen, familjen och livet i syfte att hålla kontakten med och vägleda den världsomspännande karismatiska förnyelsen (CCR). Enligt stadgarna skall den bestå av ett internationellt råd (CISC), sammansatt av representanter för förnyelsen på de olika kontinenterna, kontinentala råd (CCSC) bestående av representanter för de olika länderna och slutligen nationella råd (CNSC), eller per biskopskonferens som omfattar flera länder såsom är fallet med de nordiska länderna.
I det nybildade teamet ingår representanter för 6 bönegrupper (4 från Sverige, 1 från Norge och 1 från Finland) och 2 kommuniteter. Den karismatiska förnyelsen i de nordiska länderna är för närvarande ganska liten jämfört med en mycket mer livlig period 1970 - 2010. Bland annat hölls två nordiska karismatiska konferenser i Stockholm, [1985] och [2010].
Följande personer som representerar de grupper vi fått kontakt med i de nordiska länderna ingår i teamet:
- Bengt Malmgren, Bönegrupp Katolska Domkyrkan Stockholm (S)
- Bozena Ziep, Bönegruppen Siloe, Malmö (S)
- Ines Gynette Buzirukanyo, Bönegrupp S:t Lars församling, Uppsala (S)
- Inger Helene Møinichen, Bönegruppen Lumen, Oslo (N)
- Ivan Vysochanskyi, kommuniteten Den uppståndne Kristus GALILEA, Uppsala (S)
- Justyna Kadziewicz, kommuniteten Koinonia Johannes Döparen, Täby (S)
- Lina Joannou-Jyränki, Bönegrupp, Helsingfors (SF)
- Ludwig Gelot, Bönegrupp, Heliga Trefaldighets församling, Järfälla (S)
- Pancho Chin A Loi, Diakon, Bönegrupp Heliga Trefaldighets församling, Järfälla (S)
- Ulrika Classon, Kontaktperson, Visby (S)
Bengt Malmgren valdes till koordinator i teamet.
Det finns fler grupper som inte är anslutna till samarbetsgemenskapen ännu, de har möjlighet att gå med genom att registrera sig på [CHARIS Nordens hemsida]. Om du identifierar dig som en del av den karismatiska nådeström som erfarenheten dopet i den Helige Ande innebär och är erkänd av kyrkans auktoritet, så är du välkommen i gemenskapen.
CHARIS europeiska samarbetsgemenskap (ESC) möts i Polen.
För första gången kommer NSC Norden att närvara som fullvärdig medlem i ett europeiskt kontinentalt möte. ESC kommer att träffas i retreatcentret Totus Tuus i Zembrzyce nära Krakow den 27-29 september. Från NSC kommer Justyna Kadziewicz att delta med delegation från koordinator. Ulrika Classon följer med som observatör. Vi hoppas kunna rapportera från mötet i nästa nyhetsbrev.
Bönegrupper i den karismatiska förnyelsen
Den karismatiska förnyelsen är en ström av gudomlig nåd i och för kyrkan. Bönegrupper har en väsentlig plats inom förnyelsen.
En bönegrupp kan födas ur önskan från några personer eller från en enda persons intuition. De kan bestå av allt mellan flera hundra och bara några få personer.
Bönegrupper är ofta inkörsporten för många personer med behov att möta Gud. Många av dem kommer med sår och olika svårigheter. De som kommer till en av dessa grupper erfar strax av en atmosfär av syskonskap och respekt där de i förtröstan spontant kan uttrycka sin bön till Gud.
Bönegrupperna är bärare av den nåd som kallas dopet i den helige Ande som förgrenar sig i Kristi kropp så som de fina kapillärerna i blodomloppet når ut till varje del i kroppen. Såsom närvarande både i de största församlingarna och i de små är bönegrupper huvudaktörer i [CHARIS] stora uppdrag]: ”Att dela nåden av dopet i den helige Ande med alla i kyrkan”.
- Det är ofta i bönegruppen som dopet i Anden tas emot.
- Det är en plats utan hierarkier, där finns plats för alla, också de små och fattiga.
- Det är en plats där kristna från alla samfund kan känna sig bra tillsammans.
- Det är en grupp av syskon som inte tvekar att be för varandra.
- De är kristna som står i förbindelse med sin biskop och litar till honom.
[Läs mer om bönegrupper på CHARIS internationella hemsida]
Bengt Malmgren
koordinator NSC, CHARIS nordiska samarbets-gemenskap