Prenumerera på nyhetsbrev
First Name
Last Name
Email
Avsluta prenumeration
Bengt Malmgren

CHARIS Norden, Nyhetsbrev maj 2025

Välkommen påve Leo!

Ledsagat av bön från världens katoliker har vi nu en ny påve. Vi välkomnar påve Leo XIV.

Signifikansen av hans namnval har redan uppmärksammats i det att hans föregångare, Leo XIII som var påve kring sekelskiftet 1899/1900 lade grunden till den katolska socialläran genom encyklikan Rerum Novarum som erkände fackföreningar och arbetares rätt att strejka. Han öppnade också Vatikanens observatorium för att visa kyrkans positiva intresse för vetenskap (detta under en epok som präglades av katolsk antimodernism och legalism). Men signifikant är också att Leo XIII var en påve som var öppen för den helige Ande och kyrkans förnyelse genom pingsten.

Han lyssnade till en nunna, Elena Guerra, som fått en uppenbarelse från Herren att det måste predikas mer om livet i den Helige Ande i kyrkan. Elena var en profetröst på tröskeln till 1900-talet som föregrep den pingstkarismatiska förnyelseströmmen under 1900-talet. Hon skrev tolv konfidentiella brev till påven om att hela kyrkan måste be för att Anden ska göra något stort under 1900-talet. Hon uppfordrade påven att be för en förnyelse av Kyrkan, de kristnas återförenande, förnyelse av samhället och en förnyelse av jordens ansikte. Hon föreställde sig pingsten som något som fortgår, hon sade:

“Pingsten är inte över. Den fortgår kontinuerligt I varje tid och på varje plats, därför att den helige Ande har önskan att ge sig själv till alla människor, och alla som vill ta emot Anden kan alltid göra det, så vi behöver inte avundas apostlarna och de första kristna; vi behöver bara göra oss själva disponibla på samma sätt som dem för att ta emot honom, då kommer han till oss så som han kom till dem.”

Inspirerad av Elena Guerra gav påven ut en encyklika om Anden, Divinum illud munos. Han introducerade också 9 dagars bön om helig Ande mellan Kristi Himmelsfärdsdagen och Pingst (Pingstnovenan), och på nyårsaftonen vid ingången till det nya seklet bad han Pingstsekvensen i hela Kyrkans namn. [Mer om Elena Guerra och Leo XIII här]

Så med namnet Leo är både förknippat omsorgen om de fattiga genom socialläran och öppenheten för den helige Andes fulla liv. Att vår nye påve till sist också framhåller den kristna enheten framgår tydligt av hans motto som biskop: ”In Illo uno unum” - ord som uttalades av S:t Augustinus i en predikan över Psalm 127 för att förklara att ”även om vi kristna är många, så är vi en i den ende Kristus”.

Så låt oss inom CHARIS-gemenskapen fortsätta att be för vår nye påve och tillsammans med honom arbeta på den grund som påve Franciskus lade. Hans önskan var att den karismatiska förnyelsen skulle främja mottagandet av Andens dop i hela kyrkan, tjäna de fattiga och verka för de kristnas enhet.

 

Liv i Anden-seminarierna

Kyrkan behöver den helige Ande för att bli effektiv i sin evangelisation och det är CHARIS mission är att nå ut till hela kyrkan och förkunna nödvändigheten för alla att ta emot Andens fulla liv (bli “döpt i helige Ande”, “fyllas av den helige Ande”).   

Liv i Anden-seminarierna är en sådan väg. När vi frimodigt ger dem och gör reklam för dem samlar de många människor med olika bakgrund, unga och gamla, nykristna såväl som de som varit kristna länge. Liv i Anden-seminarier pågår just nu i Stockholm, ett ekumeniskt samarbete Katolska domkyrkan – S:ta Clara kyrka som pågått sedan många år. Drygt 40 personer deltar, hälften katoliker, hälften protestanter. Ett svenskspråkigt material med deltagarhäfte och nyproducerad ledarmanual används.


Liv i Anden, teammanual och deltagarhäfte ka beställas via [CHARIS Nordens bokshop].

Att sätta upp Liv i Anden-seminarier i församlingar är ett bra sätt för bönegrupper att sprida livet i den helige Ande. Många skulle nog vilja, men man känner att man inte har kraft och resurser. Att fördjupa sig i materialet kan vara ett första steg.  Även CHARIS internationellt satsar på att sprida kunskap om seminarierna och har ett projekt [NEW LIFE] där man gratis kan ta del av seminarierna via internet på flera olika språk. Kursen är något modifierad i förhållande till den ursprungliga 7-veckors-versionen och består av 9 föreläsningar med vittnesbörd. Man kan ta del enskilt, eller man kan göra det tillsammans, några personer eller i en bönegrupp. 

 

Encounter School of Ministry

Ulrika Classon, CHARIS Nordens kontaktperson i Visby skriver om en utbildning på internet som går ut på att stärka vår identitet i Kristus och växa i de andliga nådegåvorna:

Encounter School of Ministry är en amerikansk katolsk utbildning erkänd inom Charis international. Den är grundad i kyrkans tradition och enar tradition med det levande livet i den Helige Ande och Andens gåvor. Den bygger upp de troende i kyrkan för att evangelisera. Den involverar både föreläsningar och praktisk verksamhet och du väljer att gå den online eller på plats så klart.

Utbildningen är på två år och börjar med att stärka identiteten i Kristus och fortsätter sedan med att utöva den Helige Andes gåvor såsom profetiskt ord, direkt helande, inre helande, skapa team och ledarskap. Allt för att utrusta på ett mycket ödmjukt och fint sätt den egna själen att följa Jesus som hans lärjunge och breda ut Guds rike på jorden och i världen som vi är kallade till som kristna. Den vänder sig till ”alla” i kyrkan, lekmän, diakoner, präster och alla konfessioner för att söka kyrkans enhet och samarbete. De erbjuder nu också ett tredje år där man får möjlighet att verkligen göra detta till en livsstil. Personligen har jag nu gått de två första åren och känner mig så tacksam att få bli uppbyggd sakta men säkert genom Guds barmhärtighet, in till att bli en efterföljare till Jesus.

Ulrika Classon

 

Lillemor Hallins böcker

 “Vi bör fokusera på det som förenar oss, inte det som skiljer oss åt.”  Så uttryckte sig påve Franciskus vid det ekumeniska mötet i Lund 2016 – en hållning som också präglar Lillemor Hallins liv och författarskap. 

Lillemor Hallin (född 1934) katolik, bildlärare och textilkonstnär, har under decennier varit en av de mest inflytelserika rösterna i den katolska karismatiska förnyelsen i Sverige, med särskilt fokus på ekumenik, förbön och helande. Tre nyutgivna böcker: 

Gud kallar vanliga människor - Berättelser om bön, omvändelse och den helige Andes verk – i ett öppet, ekumeniskt sammanhang. 
Strömmar av liv - En inspirerande bok om Andens närvaro och kraft i vår tid. 
Läkedom i Kristus - Om förbönens kraft och församlingens uppgift att bära helande till världen. 

 [Böckerna kan beställas från CHARIS Nordens hemsidas, e-butik] och finns också tillgängliga som e-böcker.

 

Stöd CHARIS

Bidrag tas tacksamt emot, [länk här] eller QR-kod.

 

/Bengt Malmgren

koordinator CHARIS Norden

Previous Article Katolsk karismatisk förnyelse. Nyhetsbrev april 2025
Print
341 Rate this article:
No rating

Documents to download

Please login or register to post comments.